• Vandaag besteld morgen in huis
  • Geproduceerd onder GMP
  • Peroxidevrije tandenbleekgel
  • geproduceerd in Duitsland
  • Veilig en effectief

Witte vlekken of strepen op de tanden?

Had je altijd al witte vlekjes of alleen na de behandeling?

Hoe kom ik aan die witte vlekken en/of strepen op mijn tanden?

Witte vlekken op je tanden vallen op, zeker als de vlekjes op je voor- of hoektanden zitten. Vaak ontstaan deze vlekken door een medische oorzaak, zoals een genetische afwijking of onvolledige glazuurvorming in je kindertijd.  Ook het gebruik van te veel fluoride kan een oorzaak zijn.

 

Vlekjes na peroxidevrije tandenbleekbehandeling?

Zijn er witte vlekjes ontstaan na onze tandenbleekbehandeling? Geen paniek, dit herstelt zich snel! De vochtbalans in de mond is tijdelijk verstoord en moet zich herstellen. Zodra dit is gebeurd, zijn de witte vlekjes ook weer weg. Dit is mede een reden dat merkfabrikanten van gels voorschrijven per behandeling maximaal 30 minuten en maximaal eens in de 48 uur een behandeling te ondergaan.

 

Oorzaken van witte vlekjes op je tanden

Witte vlekjes op je tanden kunnen uiteenlopende oorzaken hebben. Vaak worden witte vlekken veroorzaakt doordat glazuur zich niet goed ontwikkeld heeft. De oorzaak hiervan kan zijn doordat je een keer op je mond bent gevallen, medicijngebruik, teveel aan fluoride of een erfelijke oorzaak. Ook kan het dragen van een beugel ervoor zorgen dat er witte vlekjes ontstaan.

Te veel fluoride

Het gebruik van te veel fluoride wordt veel genoemd als oorzaak. Dit heet in technische termen fluorose. In Nederland wordt fluorose niet meer als een aannemelijke oorzaak gezien, omdat er alleen nog een kleine hoeveelheid fluoride in tandpasta wordt toegevoegd.

 

Poreuzer glazuur

Witte vlekken of strepen zijn een indicatie dat je glazuur op die plekken poreuzer is dan het omliggende gebied. Deze poreuze plekken zien er witter uit, doordat deze plek meer licht weerkaatst dan omliggende plekken die niet poreus zijn. Dit is ook de reden dat je na onze tandenbleekbehandeling de plekjes beter ziet, het licht kan nu nog feller op deze plekken reflecteren.

Consumptiegedrag en leeftijd spelen een rol

Het kan zijn dat je de witte vlekjes altijd al had, maar dat ze gewoonweg niet zichtbaar waren. Mogelijk zijn de vlekjes nu door natuurlijke slijtage meer aan het oppervlak komen te liggen. Ook kunnen kleurhoudende dranken zoals rode wijn, koffie of thee ervoor zorgen dat vlekken meer gaan opvallen. Het is ook goed mogelijk dat vlekjes meer opvallen bij een droge mond of wanneer je verkouden bent.

 

Witte vlekken door mijn beugel

Regelmatig komen we bij de aangesloten salons ook situaties tegen waarbij de witte vlekken zijn ontstaan door een (slotjes)beugel. Het is namelijk lastig om tanden te poetsen rondom de brackets en daardoor kunnen er witte vierkantjes te zien zijn nadat de beugel is verwijderd.

 

Kan ik deze witte vlekjes weg laten halen?

Als je je tanden goed blijft poetsen en je gebit regelmatig laat controleren door de tandarts zijn witte vlekjes in de meeste gevallen niet schadelijk. Heb je witte vlekjes op je tanden, laat je dan altijd goed informeren en adviseren door je tandarts. Misschien heeft je tandarts in dit geval specifieke tips betreft de verzorging van je gebit.

 

Wel kun je om esthetische redenen besluiten om de witte vlekjes weg te laten halen. Informeer bij je tandarts naar de mogelijkheden. Zeker als je gebit veel extrinsieke verkleuringen heeft, is peroxidevrij je tanden bleken een goede en veilige methode voor cosmetische verbetering.